BLOG skleníky bureš

Jak pěstovat meloun ve skleníku

list
Jak pěstovat meloun ve skleníku

Melouny – lahodné, osvěžující a nevadí ani při redukčních dietách. Jediné, co na nich vadí, je cena při nákupu v obchodech. Melouny potřebují dostatek tepla, takže u nás se jim všude nedaří. Proč si je tedy nevypěstovat doma ve skleníku?

Co budete potřebovat? Vhodnou zeminu, ideálně promísenou s kompostem nebo chlévským hnojem už v podzimních měsících, je třeba důkladně zkypřit a zbavit kompletně veškerého plevele.

Semínka melounu se vysévají na konci března nebo v dubnu. Do sadbových květináčů se sází 1 až 2 semena asi do centimetrové hloubky. Aby dobře klíčila, potřebují teplotu kolem 20 °C a jemnou zálivku, ideálně dodávanou rozprašovačem. Je-li vše v pořádku, semínka vzklíčí do 2 týdnů od zasazení. Zhruba po měsíci by měla být každá rostlina vysoká asi 30 cm s pevným kořenovým balem a 3 až 4 listy. Takové je možné sázet ve skleníku na záhony s dostatečnými rozestupy (zhruba 1,5 m od sebe). Za 3., případně 4. listem se zaštipuje lodyha tak, aby se rostlina postupně rozvětvila. I nadále je třeba rostlinu tvarovat, na bočních výhonech by měly zůstat maximálně 2 listy a 1 květ.

Květy by nám ale nepřinesly sladké plody, pokud bychom nezajistili jejich opylování. Buď se můžete spolehnout na otevřená okna a hmyz, nebo si musíte zahrát na přírodu a květy opylovat uměle za pomoci štětečku. Aby se plody neušpinily od hlíny a také abychom zabránili růstu plevele, je vhodné použít buď černou netkanou textilii, nebo mulčovací kůru. To pomůže udržet v půdě dostatečnou vlhkost. Nicméně meloun potřebuji častou, ale ne příliš intenzivní zálivku přímo do hlíny, jednou týdně ji můžete obohatit také o vhodné hnojivo. Ve zvláště horkých dnech zálivku zvyšte.

Ve chvíli, kdy plody začnou dozrávat, už ale zálivka potřebná není. To bývá obvykle v druhé polovině srpna. Poznáte, kdy je meloun úplně zralý? Začne krásně vonět a na poklep zní dutě. Také jeho stopka se začne kroutit do kulatého tvaru. Pak je čas na sladkou sklizeň.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.