BLOG skleníky bureš

Nemoci okurek ve skleníku

list
Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku, který může přísun čerstvé a oblíbené zeleniny prodloužit o několik týdnů. Ale ani ve skleníku se nevyhneme chorobám, které mohou úrodu okurek zásadně ovlivnit.

Plíseň okurková

Vůbec nejčastějším problémem je pro okurky ve sklenících plíseň okurková, což je logickým dopadem vyšší teploty a vlhkosti, které jsou pro mikroklima ve skleníku typické. Proto je dobré dbát nejen na výběr odolnějších odrůd, ale také správný systém pěstování. Plíseň se projevuje žlutozelenými skvrnami na listech, které se postupně spojují. Napadené listy postupně zhnědnou a celá rostlina odumře. Pokud si nechcete snižovat kvalitu okurek, před chemickými prostředky preferujte raději ty biologické, nebo ještě lépe preventivní opatření.

Velké listy okurek nenechávejte ležet na zemi, kde je největší vlhko, ale preferujte raději vertikální systém růstu rostlin. K tomu budete potřebovat buď provázky, síť nebo jinou oporu. Listy tak snadněji proschnou a plíseň nebude mít optimální podmínky. Druhým opatřením je pravidelné a důkladné větrání skleníku. To nejen sníží vlhkost, ale umožní to také přístup hmyzu a tím opylování. Závlahu dávkujte tak, aby se voda dostávala ke kořenům, ne na listy.

Vadnutí okurek

Pokud se vaše okurky začnou chovat divně a střídají chvíle zdravého vzhledu (v noci a ráno) a vadnutí (během dne), aby po několika dnech uhynuly, pravděpodobně byly napadeny houbou, která se jmenuje hlízenka obecná. Na stonku se může objevit bílý povlak nebo asi půlcentimetrové černé útvary. Jmenují se sklerocia, a právě díky nim houba přežívá v půdě. Pokud vás tato nemoc postihne, musíte postupovat radikálně a vše včetně substrátu až do hloubky 30 cm odstranit. Novou půdu si pořiďte z ověřeného zdroje, ideálně ze zemědělského pole. Někdo také doporučuje pěstovat okurky v plastových pytlích s rašelinou. Existují také chemické přípravky k ošetření půdy.

Hniloba plodů

Také tato choroba se nejprve projevuje na listech, a to hnědými skvrnami. Ty postupně zasychají a pletivo z listů vypadává. Právě tuto chorobu najdete nejčastěji na okurkách ve sklenících a fóliovnících. Na stoncích se následně objeví odumírající tkáň a napadené plody uvnitř černají a jejich tvar se deformuje. I v tomto případě je nezbytné rostliny zlikvidovat a vydezinfikovat skleník i substrát.

Padlí

Další houbovitým onemocněním je padlí. Projevuje se moučnatým bělavým povlakem na listech, které postupně zežloutnou až zešednou a následně odumřou. Projeví se v horkém počasí při vysoké vzdušné vlhkosti a choroba může napadat také další části rostliny a plody. Proti padlí existují jak biologické, tak i chemické postřiky.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.