BLOG skleníky bureš

Jak správně pěstovat koriandr ve skleníku

list
jak správně pěstovat koriandr ve skleníku

Pokud máte rádi asijskou, ale také jihoamerickou kuchyni, neobejdete se bez koriandru, který je například součástí oblíbeného kari koření. Jedná se o jednoletou bylinu s malými hnědými semínky, které mají jemně nasládlou chuť. Někomu vůně mletých semínek koriandru připomíná pomerančovou kůru. Pokud chcete mít čerstvý koriandr celoročně, můžete ho pěstovat ve skleníku. Jen nesmíte zapomínat postupně vysévat nová semínka. Koriandr totiž zelený vydrží jen asi tři měsíce a pak postupně uvadne.

Výsev koriandru

Vhodný je propustný substrát obohacený o kompost. Jednotlivé řádky by měly být od sebe asi 25 cm a semínka by se do nich měla vysévat hustě. Aby semena vzklíčila, potřebují dostatečnou zálivku. Při správné teplotě a vlhkosti klíčení trvá dva až tři týdny. Také v dalších týdnech je třeba udržovat půdu vlhkou, třeba pomocí rozprašovače, ale už není nutné rostliny dále příliš často hnojit. Stačí jednou za měsíc přidat hnojivo do zálivky. Koriandr si můžete zasadit také do květináče, ale měl by být dostatečně velký s hloubkou minimálně 25 cm a horním průměrem 45 cm.

Kam ho dát

Rostlinky koriandru potřebují dostatek tepla, ale ne přímé a ostré polední slunce. Lépe jim vyhovuje polostín. Naopak by jim neměl chybět dostatek vzduchu. Pokud ho pěstujete v květináčích, výborným stanovištěm bude police zavěšená na stěně skleníku.

Čerstvý koriandr

Nejen mletá semena, ale také zelené listy a kořen koriandru najdou uplatnění v kuchyni. A právě díky skleníku si můžete dopřát pravidelný přísun zeleného koriandru. Abyste mohli lístky koriandru začít stříhat, musí být rostlinka minimálně 10 cm vysoká. Nikdy ale nesmíte ostříhat všechny lístky, doporučuje se rostlinu zbavit nejvýše poloviny až dvou třetin zelených listů, jinak by nepřežila.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.