BLOG skleníky bureš

Škůdci okurek ve skleníku

list
škůdci okurev ve skleníku

Okurky patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny pěstované ve sklenících. Bohužel nechutnají jenom lidem, ale také celé řadě škůdců a také chorob. Tou nejobvyklejší je plíseň okurková. Ze škůdců se ve skleníku na rostlinách okurek setkáme nejčastěji se mšicemi, molicemi, sviluškami a třásněnkami. Dalším problémem, který okurky často napadá, je ve sklenících tzv. vadnutí. Proti všem škůdcům i chorobám pomáhá důkladná dezinfekce a výměna zeminy po pěstební sezóně.

Mšice

Tento malý hmyz nemá rád asi nikdo. Jsou žravé a chutná jim skoro všechno včetně okurek. Najdete je na spodních částech listů a pokud nezasáhnete, rostlinu postupně zlikvidují tak, že uschne. Můžete proti nim použít lapače, biologické nebo chemické postřiky, případně jiný hmyz, kterému mšice chutnají. Takovým hmyzem mohou být například parazitické vosičky Aphidius colemani, které svá vajíčka kladou přímo do těl mšic. Jedna vosička jich umí vyřídit až 300.

Třásněnky

Typickým znakem výskytu třásněnek na okurkách jsou drobné žluté tečky na listech. Třásněnek je více než 5 tisíc druhů, ale na okurky se nejčastěji vrhají tři druhy – třásněnka zahradní, chmelová, nebo západní. Třásněnky umí zničit květy, listy i plody okurky. Kromě mechanického poškození třásněnka přenáší také některá virová onemocnění, která mohou ovlivnit růst rostliny i schopnost dozrát. Také třásněnky můžete chytit na lapače, ale fungují na ně nejen chemické prostředky, ale také jednoduché domácí zbraně. Mýdlový roztok (lžička strouhaného mýdla na 2 litry vody) vadí nejen třásněnkám, ale také mšicím. Třásněnky chutnají slunéčkům, plošticím a dalším druhům hmyzu.

Molice

Dalším nepřítelem okurek je molice skleníková. Dospělé molice i larvy se vyskytují na spodní straně listů. Z rostlin sají šťávu a pokud nezasáhnete, mohou okurky až uvadnout. Také u molic lze použít lapače, dravý hmyz (třeba zmíněné vosičky), nebo postřiky.

Svilušky

Proti sviluškám lapače nepomohou. Jsou to miniaturní roztoči. Abyste je našli, je lepší použít lupu. V počátcích napadení je stačí mechanicky odstranit třeba do sklenice, tu zavřít a odnést do popelnice. Vyšší výskyt se projeví tak, že na rostlině se objeví pavučinky se sviluškami. Celá rostlina zežloutne a mechanický zásah už není možný. V takové fázi už je třeba chemický postřik.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.