BLOG skleníky bureš

Pěstování květáku ve skleníku

list
Pěstování květáku ve skleníku

Někdo ho miluje, jiný nenávidí, ale zkonzumujeme ho poměrně velké množství. Obsahuje vitamíny i minerály a minimum tuků. Nejoblíbenější je do polévek, nakládaný, smažený, nebo vařený s vajíčky jako mozeček. V posledních letech jeho cena v obchodech stále roste, takže si ho hodně lidí pěstuje doma. Ve skleníku se dá předpěstovat jak sadba na venkovní záhony, tak pěstovat krásný velký květák. Jen se musí dávat pozor, aby se ve skleníku veškerá energie nenasměřovala jen do listů, místo do růžice.

Co květák potřebuje

Květák potřebuje dostatek světla, ale není vhodné ho mít na prudkém slunci. Právě příliš vysoká teplota nesvědčí kvalitě květákové růžice. Půda by měla být dostatečně vlhká s dostatkem živin. Pro sazenice ale nesmí být přemokřená. Ideální je připravit si půdu už na podzim a substrát promíchat s chlévskou mrvou. Také během vegetačního období je vhodné květák přihnojovat, ale nemělo by se jednat o přípravky s chlórem. Naopak molybden květáku prospívá a brání tomu, aby takzvaně zplaněl. To znamená, že se nevytvoří žádná růžice, ale jen listy.

Květák ke velmi citlivý na teploty. Proto je pro klíčení nejlepší teplota mezi 15 a 20 °C. Sazeničky zvládnou i teploty o něco nižší. Nezapomínejte ale, že květák bude potřebovat dost místa a sázejte je aspoň půl metru od sebe. Ve skleníku můžete regulovat vysoké teploty větráním, nebo zastíněním tak, abyste získali optimálně velké růžice. Rostliny je nutné zbavovat plevele a lehce okopávat.

Co květáku škodí

Květák ke ideální, je-li růžice dokonale bílá. Žloutnutí a mechovatý povlak jsou nežádoucí. Ze škůdců jsou pro květák nejnebezpečnější mšice, květilky, nebo bělásek, u malých rostlinek také dřepčíci. Z chorob se nejčastěji vyskytuje padlí a také nádorovitost kořenů.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.