BLOG skleníky bureš

Jak vypěstovat zázvor ve skleníku

list
Jak vypěstovat zázvor ve skleníku

Zázvor patří mezi velmi oblíbená koření, ale stejně významnou roli hraje také v domácí léčbě nachlazení. Pro své pozitivní účinky na lidský organismus, hlavně pro zdravou funkci imunity, bývá zázvor označován jako superpotravina.

Zázvor pomáhá rovněž udržet normální hodnoty krevního cukru, správnou funkci kardiovaskulárního systému a trávicího ústrojí. Zkoumá se také jeho možný vliv na srážlivost krve. I když se hlavně v zimních měsících dá běžně koupit, jeho vynikající vlastnosti jsou nám užitečné celoročně. Proč si ho tedy nevypěstovat sami?

Zázvor lékařský (starším názvem zázvor pravý) původně pochází z Asie. Jako jeho domov je označována buď Čína, nebo Indie, ale dnes se pěstuje i v dalších asijských zemích, v části Afriky, v Mexiku, na Jamajce a také na Havaji. Konzumuje se jeho oddenek, který má typickou světle hnědou slupku a uvnitř je krásně žlutý.

Pro celoroční pěstování v našich klimatických podmínkách je podmínkou vytápěný skleník. Abychom při pěstování zázvoru uspěli, musíme mu dopřát trvale dostatečnou teplotu a stálou vydatnou zálivku připomínající tropické deště. Venku na záhonech ho lze pěstovat jen během nejteplejších měsíců (konec května až začátek září), ale můžete ho zkusit vypěstovat také ve větším květináči doma. Skleník je ale zárukou stálého přísunu zázvoru i v zimě, i když u nás se málokomu podaří přivést zázvor až do květu.

Při výběru substrátu si dejte pozor na několik věcí. Zeminu vždycky zkontrolujte, případně přesypte přes síto, protože i malé kamínky by mohly nepříjemně tlačit na rostoucí oddenky a deformovat jejich tvar. Vybraný substrát by měl být nejen výživný, ale také dobře propustný.  Nádoba na pěstování zázvoru musí být dostatečně prostorná. Oddenek se rozrůstá do šířky a potřebuje hodně místa.

Zázvor lze pěstovat jak ze semen, tak ze sazenic, ale také z oddenku. Ten by měl mít pupeny, o nichž by řez měl být 5 až 6 cm daleko.  Do květináče o průměru 20 cm a více se oddenky sází vždy pupeny směrem vzhůru tak, aby byly cele zasypány. Klíčit by měly začít asi po 3 týdnech pobytu na slunném místě, ale vyklíčené rostlinky už přímé slunce rády nemají. Pro zálivku je nejvhodnější odstátá dešťová voda. Během léta se doporučuje také pravidelné přihnojování. Po několika měsících růstu začne oddenek zasychat, ale to je zcela normální. V tu chvíli ho můžete buď zkonzumovat, nebo znova zasadit.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.