BLOG skleníky bureš

Pěstování melounů ve skleníku

list
Pěstování melounů ve skleníku

Melouny patří mezi nejpopulárnější plody, ať už je řadíte mezi zeleninu, nebo ovoce. Osvěžující melouny si můžeme vypěstovat i na našem území, ale protože potřebují hodně tepla, daří se jim jen v nejteplejších oblastech České republiky. Proto mnoho pěstitelů dává přednost pěstování melounů ve skleníku.

Půdu pro pěstování je vhodné si připravit už na podzim. Měla by mít dostatek živin a být také důkladně zrytá. Vhodným hnojivem je vyzrálý chlévský hnůj, případně lze použít také kompost. Pokud se do jara v půdě objeví plevel, půdu znova lehce zkypřete a vyplejte.

Vhodným termínem pro výsev je duben

1 až 2 semínka se vkládají do květináčku na sadbu asi půl centimetru pod povrch. Pro klíčení je vhodná teplota kolem 20 °C, pokud je chladněji je vhodnější semínka ochránit poklopem z uříznuté plastové láhve. Zálivku je nejlépe vhodné dodávat rozprašovačem. Rostlinky by se měly objevit zhruba do 10 až 14 dnů. Na přelomu dubna a května, by měly mít asi 30 cm, 3 až 4 listy a pevný kořenový bal. Pak je možné je přesadit s tím, že ve skleníku se doporučuje jedna sazenice na cca 150 cm. Rostlina by pak měla vyhnat lodyhu s listy, která se zaštipuje za 3 nebo 4 listem. Díky tomu se rozvětví. Na bočních výhonech se doporučuje nechat 1 až 2 listy a 1 květ.

Ve skleníku je poněkud komplikovanější opylování. Pokud nemůžete nechávat skleník otevřený dokořán, aby se ke květům dostal hmyz, musíte květy opylovat ručně štětečkem. Během růstu je nutné občas okolí rostliny vyplít. Pokud pletí nesnášíte, můžete si vypomoci mulčovací kůrou, nebo černou netkanou textilií.

Během růstu je třeba dbát na pravidelnou zálivku, a to raději často a méně, aby se rostlina nepodmáčela. Ve skleníku je lepší závlaha do půdy. Ve chvíli, kdy už plody dozrávají, zálivku ukončete. Přihnojování je nejvhodnější se zálivkou jednou týdně, a to hnojivem na rajčata.

Chvíli, kdy jsou melouny skutečně zralé, poznáte poklepem a také podle vůně. Ve chvíli, kdy jsou připravené ke konzumaci, je zvuk dutý. Plody začnou zároveň melounově vonět. Skladování není vhodné, v chladu a vlhku vydrží melouny maximálně 10 dní.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.