BLOG skleníky bureš

Jak pěstovat papriky?

list
Jak pěstovat papriky

Se spoustou místa, slušným přísunem denního světla, dostatečným množstvím hnojiva, mulčováním a pravidelným přísunem vody se vašim paprikám bude více než dařit dobře. Pěstujte papriky ve skleníku a užijte si tuto pestrou plodinu společně s kombinací různých tvarů a velikostí.

Od sladkých po pálivé, přes žluté až k černým – na výběr je obrovské množství druhů. Všechny odrůdy mají však jedno společné – vyžadují dlouhé a teplé vegetační období.

Proto je právě nyní, od začátku února, až do půlky března nejvyšší čas začít s jejich předpěstováním, abyste se později mohli radovat z bohaté a lahodné úrody.

Protože v tomto období ještě není vhodné pěstovat papriky venku, s předpěstováním začínáme doma.

Kvalitním výsevním substrátem naplníme misky. Každé semínko by mělo kolem sebe mít dost místa, aby mohlo v klidu růst a nebylo ničím omezeno. Důležité je paprikám v raném stádiu dopřát dostatek vlhkosti a vysoké teploty. Teplo v době klíčení udržujeme kolem 25°C.

Jakmile rostlinky povyrostou, budou potřebovat více místa, proto je přesadíme do větších nádob, jako jsou třeba plastové kelímky. Zálivka už nemusí být tak velká, bude stačit mladé papriky zalít 2-3x do týdne.

Jakmile se oteplí a skleník už není tak prochladlý, papriky přemístíme s klidem ven.

Nejdříve však na konci dubna či během května.

Asi týden před umístěním do skleníku papriky otužujeme, tzn., že je vystavujeme přes den na čerství vzduch.

Nyní už jsou papriky téměř samostatné. Doporučujeme ale však během jejich růstu, zajistit jim dostatečnou oporu, aby se pod tíhou vlastních plodů nezlámali.

Avšak tím naše práce ještě nekončí

Z jara, kdy je ještě země prochladlá, zaléváme rostlinky odstátou vodou. Zaléváme navečer a nikdy ne na rostlinu seshora, ale pěkně dolů, ke kořenům. Paprika potřebuje dostatek vody, takže zejména v hlinito-písčitých půdách musíme dostatečně zalévat.

Listy potrháváme, tak, aby plody měli dosti světla i vzduchu.

První sklizeň může být brzy, zvláště pokud jsme si vypěstovali rané odrůdy. A pokud nám stačí k první konzumaci počáteční zralost lusků. První lusky můžeme sklízet tedy již v červnu. Sklizeň trvá v podstatě až do prvního delšího ochlazení, kdy dny se začínají zkracovat. Pokud budeme sklízet papriky pravidelně, rostlina bude zakládat nové květy a plody.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.