BLOG skleníky bureš

Jak pěstovat majoránku ve skleníku

list
Jak pěstovat majoránku ve skleníku

Majoránka patří k neodmyslitelným součástem české kuchyně. Dokážete si snad představit bramboráky, bramboračku, nebo sekanou právě bez typické vůně této bylinky? Sušenou majoránku si sice můžete koupit v každém obchodu s potravinami, ale vlastnoručně vypěstovaná a usušená majoránka je mnohem aromatičtější. Její výrazná chuť pomáhá třeba lidem, kteří chtějí ve svém jídle snížit podíl soli.

Podobně jako jiné bylinky, i majoránku si můžete sami pěstovat třeba ve skleníku. A to nejen v tom klasickém velkém. Věděli jste, že pro milovníky čerstvých bylinek se vyrábějí i speciální malé skleníky určené přímo do bytu? Ve skleníku můžete mít majoránku po celý rok, ale hodně majitelů skleníků v nich pěstuje hlavně vlastní sazbu bylinky, kterou pak vysazují na venkovní záhony. Semínka je vhodné do skleníku vysít už v březnu, pokud je v něm alespoň 20 °C do týdne vzklíčí. Vysévají se na půdu, nemusí se nijak překrývat zeminou. Pozor ale na první ostré sluneční paprsky. Pokud je skleník na jižní straně, raději nad bylinkami připravte vhodné zastínění. Slunečního svitu musí být tak akorát a vhodné je také větrání, ale ne průvan. Sazeničky budou na vysazení ven připravené v květnu.

Majoránka ve skleníku bude potřebovat vhodný substrát. Obecně se pro bylinky doporučuje hlinito-písčitý, který si buď můžete koupit hotový v zahradnictví, nebo si ho sami připravit smícháním rašeliny a písku v poměru 3:1. Majoránka je nenáročná, ale musíte dbát o to, aby rostlinky nezadusil plevel. Budete potřebovat také majoránku pravidelně zalévat a může si zhruba dvakrát měsíčně přihnojit. Zálivka musí být přiměřená, ideálně odstátou vodou, jejíž teplota odpovídá teplotě vzduchu ve skleníku. Pokud bude vody málo, rostliny budou usychat, při přelití jim zase uhnijí kořínky.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.