BLOG skleníky bureš

Koření a bylinky ve skleníku

list
Koření a bylinky ve skleníku

Zdravá kuchyně by měla omezovat sůl. Ale ne každému vyhovují mdlá jídla. Proto při vaření hraje obrovskou roli koření a čerstvé bylinky. Někdy to může být vlastně totéž, protože koření jsou vlastně usušené aromatické části různých rostlin. A poměrně hodně koření i bylinek si můžeme vypěstovat sami, třeba ve skleníku.

Malý skleník na bylinky domů

I bez zahrady a velkého skleníku na ní můžete mít doma čerstvé bylinky dvanáct měsíců v roce. Předně k tomuto účelu se používají speciální malé interiérové skleníky. Stačí si pro něj jen vybrat vhodné stanoviště. Nemělo by být na sever, ale ani na přímém slunci. Pokud máte k dispozici jen jižní stanoviště, musíte skleník alespoň částečně zastínit.

Velký skleník

Ve velkém skleníku můžete pro bylinky vyhradit určité místo, případně bylinky pěstovat i tam, kde vám kousek místa zbylo. Některé bylinky se skvěle doplňují se zeleninou, a dokonce ji chrání před škůdci. Takový je třeba kopr v kombinaci s okurkami či salátem. Ve skleníku můžete pro bylinky využít také police, nebo závěsné květináče.

Jak na to

Bylinkám obvykle lahodí dobře propustný substrát s určitým podílem písku. Ať už používáte truhlík, nebo květináč, na dno je vhodná drenážní vrstva. Sazeničky bylinek koupíte v zahrádkářských potřebách. Nikdy nepoužívejte rostliny v květináčích ze supermarketů s potravinami. Ty jsou určené ke spotřebě, přesazení většinou nepřežijí. Jinou variantou je vypěstovat si vlastní rostlinky ze semínek.

Zalévejte odstátou vodou a pravidelně, ale nepřelívejte. Přihnojení se doporučuje obvykle jednou za 2 až 3 týdny. Většina bylinek ale nesnáší průvan, takže na to myslete při větrání. Bylinky netrhejte, ale střihejte speciálními nůžkami, případně aspoň řezejte nožem. A nezapomínejte ani na plení.

Co voňavého se hodí do skleníku

Nejčastěji se ve skleníku setkáte s pažitkou a petrželkou. Někdo ji sem přesouvá z venkovních záhonů jen na zimu. Mezi další populární patří již zmíněný kopr, meduňka, bazalka, oregano, máta, rozmarýn, tymián, šalvěj, libeček, saturejka nebo heřmánek. Medvědí česnek je bylinka, ale klasický sušený česnek je vlastně koření. Oba ve skleníku vypěstujete bez problémů. Milovníci ostrých chutí si zase mohou pěstovat jalapeňos, nebo chilli papričky. S trochou cviku si vypěstujete i další zajímavé bylinky a kořenící přísady.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.