BLOG skleníky bureš

Jak správně větrat skleník

list
Jak správně větrat skleník

Skleník je skvělým způsobem, jak si vypěstovat i ty rostliny, které potřebují vyšší teplotu a vlhkost, aby dobře prosperovaly. Ale i když se snažíme mít ve skleníku dostatek tepla, nesmíme zapomínat na to, že také rostliny ve skleníku potřebují přístup čerstvého vzduchu a často také hmyzu, který by je opyloval. Správné větrání by tak nemělo chybět u žádného skleníku.

Proč větrat?

To je jednoduché. Každá rostlina má určité teplotní rozpětí, které jí vyhovuje. Pokud se nespecializuje zrovna tropické ovoce, nebo na kaktusy, doporučuje se teplotu optimálně udržovat mezi 20 až 26 °C. V létě se ale teploty ve sklenících snadno dostanou i nad 30 °C. Pro většinu rostlin je limitní denní teplota 32 °C, a právě proto je vhodné mít skleník vybavený možností zastínění a také vhodným způsobem větrání. Dalším důvodem je prevence plísňových onemocnění, případně houbovitých chorob, které se ve vlhkém a teplém prostředí skleníku bez větrání rychle množí. 

Větrat ano, ale správně

U skleníků je problém s výkyvy teplot. Během chladných nocí je třeba skleník uzavřít, během horkého dne naopak otevřít. Ne každý je ale celou dobu doma, aby mohl skleník otvírat a zavírat podle aktuální teploty. Proto existují také automatické systémy větrání, které si buď můžeme předem naprogramovat, případně je lze nastavit tak, aby se samy regulovaly podle teploty uvnitř skleníku i v jeho okolí.

Dobré je mít ve skleníku dostatečný počet otvorů určených k větrání, ať už je otvírají ruce zahrádkáře, nebo automatický systém. Může se jednat o větrací klapky na střeše skleníku, boční větrací okénka a také dveře, a to jak vstupní, tak boční. Čím více variant, jak kombinovat větrací otvory, tím větší šance, že otvory nastavíte optimálně. Důležité je také dávat pozor na to, jaké rostliny ve skleníku máte. Některé jsou velmi citlivé na průvan.

Denní doba větrání se liší podle toho, jaké je počasí právě je. V horkém létě klidně můžete skleník otevřít hned ráno, ale i když je na jaře nebo podzim přes den ještě velmi teplo, rána už budou chladnější. Proto je lepší větrat až později.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.