BLOG skleníky bureš

Připravte si přes zimu skleníky na jarní sázení

list
Připravte si přes zimu skleníky na jarní sázení

Zima a počátek jara nemusí být ani u skleníků bez vytápění obdobím nečinnosti. Sice jste si skleník asi po pěstební sezóně zazimovali, ale i tak je v něm ještě dost práce, než se na jaře zase dáte do sázení. S přípravami se u nevytápěných skleníků obvykle začíná během března, ale pokud jste na podzim neprováděli důkladný úklid, můžete začít i dříve. Zimní období je také ideálním časem pro plánování případných změn a nákupu nového vybavení. Ostatně nové police, osvětlení, závlahu či automatické větrání si můžete nechat od rodiny nadělit třeba k Vánocům.

Čistota skleníku svědčí

Před vysazením nových rostlin by měla být ve skleníků čistá a kvalitní půda bez starých rostlinných zbytků, skleník by měl být umytý a vydezinfikovaný. Prověřte také pevnost konstrukce a zkontrolujte všechny tabule. Případná poškození opravte, nebo vadné díly vyměňte. Pak všechno pořádně umyjte octovou vodou, nebo vhodným čističem. Očista by se měla týkat také veškerého vnitřního vybavení – od polic přes zahradnické nářadí až po květináče a truhlíky.

Většinou se doporučuje půdu prohnojit i na podzim, ale pokud jste to nestihli, můžete použít buď koňský hnůj, nebo kompost. Substrát důkladně zkypřete. Jednou za pár let ale neškodí veškerou zem kompletně obměnit. K dezinfekci půdy se používá dusíkaté vápno, které ale smíte aplikovat nejpozději měsíc před plánovanou setbou či sázením ve skleníku.

Dezinfekce

Půdu můžete také vydezinfikovat dusíkatým vápnem, ale je třeba to udělat aspoň měsíc před sázením rostlin. Dusíkatým vápnem se posype zem ve skleníku v poměru asi 1 kg dusíkatého vápna na 20 m2 plochy. Vápno se pak hráběmi zapracuje do půdy a prolijte vodou. Pak se na ošetřené plochy aplikuje fólie. V takto ošetřené půdě se bude hůře množit plevel.

Dezinfikovat ale není nutné jen půdu, ale také celý skleník. Spory plísní či škůdci se mohou skrývat třeba v konstrukci, proto je vhodné použít sirné knoty. Ty se zapálí a skleník se musí důkladně uzavřít a nechat sirné výpary působit.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.