BLOG skleníky bureš

Rady a tipy pro pěstování ve skleníku

list
Rady a tipy pro pěstování ve skleníku

V našich podmínkách patří skleníky, případně fóliovníky, mezi oblíbené pomocníky jak pro pěstování zeleniny a ovoce, tak i pro péči o rostliny, které pocházejí z tropů či subtropů a potřebují větší teplo a vlhkost. Moderní skleníky mohou být vybaveny celou řadou zařízení, která kontrolují a regulují množství vláhy, teplotu, sluneční svit i cirkulaci vzduchu. Vše se dne dá ovládat velmi sofistikovaně, ale také skleníky bez složitého vybavení mohou svým majitelům skvěle sloužit.

Čistota – základ úspěchu

Vždy se musí starat o to, abyste si do skleníku nezavlekli škůdce, plísně nebo houby, a aby tabule propouštěly dostatek světla a tepla. Někdo uklízí důkladně už před zimou, někdo až na jaře, ale je třeba odstranit všechny zbytky vegetace a umýt nejen vnější plášť, ale také všechny pěstební a závlahové nádoby a náčiní. Dezinfekce není zbytečný luxus, protože pomáhá odstranit potenciální nebezpečí skrytá v půdě i ve škvírách. Ideální jsou sirné knoty a svíce, pro půdu dusíkaté vápno nebo octová voda.

Kvalita půdy je zásadní

Podle toho, co a jak intenzívně ve skleníku pěstujeme, je třeba po roce, dvou či více vyměnit kompletně veškerou zeminu. V mezi období je dobré dodávat půdě dost živin, třeba kompostem nebo koňskou mrvou. To se doporučuje dělat raději už na podzim, ale jde to i na jaře. V tom případě pak ale se sázením aspoň několik týdnů počkejte. U fóliovníku (stejně jako u pařeniště) stačí jen jeho přesunutí o pár metrů dál.

Plánujte a přemýšlejte

Systém polic a závěsných květináčů vám může i zdvojnásobit množství pěstovaných rostlin. Měli byste ale přemýšlet i o tom, které rostliny snáší lépe průvan a které potřebují být kryté jinou vegetací, kde a jak je lépe mít automatickou závlahu, případně rolety pro regulaci slunečních paprsků. Ještě o level výše je pořízení vytápění. Nejde jen o jednorázový náklad, ale také o provozní náklady. Při rostoucích cenách energií je to dost zásadní. Skleník, který je pečlivě naplánován, stojí méně a je z něj větší užitek.

Skleník potřebuje pravidelnou péči

Ani s nejmodernější technikou se neobejdete bez osobní kontroly, jak rostliny ve skleníku prospívají. Počasí je často nepředvídatelné, respektive zrovna u vás může být bouřka, i když všude jinde svítí slunce. Zálivka, zastínění, větrání – to vše je třeba korigovat podle aktuální podmínek i podle toho, co a jak vám zrovna roste.

Spolupracujte s přírodou

Velké skleněné plochy mohou být nebezpečím hlavně pro ptáky. Aby pro ně lákavě vypadající rostliny ve skleníku nebyly pastí, je třeba skla ochránit speciálními samolepkami nebo nátěrem. Naopak, pro opylující hmyz skleník otevřete, tedy v případě, že nepěstujete výhradně samoopylovací rodrůdy. V relativně uzavřeném prostředí skleníku je také možné využít biologickou ochranu rostlin v podobě nasazení přirozených nepřátel škůdců, ať už jde o dravé roztoče, či parazitické vosičky.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.