BLOG skleníky bureš

Jak na papriky ve skleníku

list
Jak na papriky ve skleníku

K těm rostlinám, které se v našich klimatických podmínkách obejdou bez skleníku jen velmi těžce, patří také papriky. Sice to není u určitých vybraných odrůd úplně nemožné, ale ve skleníku paprikám zajistíme mnohem lepší podmínky.

Potřebují totiž nejen vyšší teplotu a vlhkost, ale také stabilitu prostředí. Venku na záhonu je ohrožují nejen teplotní změny, ale třeba taky vítr. Ve skleníku jim proto je mnohem lépe. Není se co divit, protože původ papriky je v tropické oblasti, konkrétně ve Střední Americe. Postupně byly samozřejmě vyšlechtěny odolnější odrůdy, ale i tak Česká republika nepatří mezi země s optimálními podmínkami pro jejich pěstování.

Paprik je velké množství druhů. Základní rozdělení je na odrůdy pěstované jako zelenina a odrůdy, které jsou základem pro koření, často velmi ostré. Ve skleníku lze pěstovat oba typy paprikových lusků. Ale abyste uspěli, musíte mít skutečně kvalitní semínka. Můžete si sice pořídit i sazenice paprik, ale v takovém případě je lépe nakupovat u ověřených dodavatelů. To ostatně platí i pro semena. Pokud si chcete vypěstovat vlastní sazeničky ze semínek, budete potřebovat vhodný substrát, ideálně v květináčích, které rostlinkám poskytnou dostatek místa. Nesmí být příliš kyselý, doporučuje se pH od 6 do 8. Aby semena vzklíčila, je třeba zeminu udržovat neustále navlhlou, a rostlinám dopřát dostatek tepla a světla. Pozor, papriky nepřelívejte, moc mokro jim vadí. Skleník by měl být vytopen na teplotu 25 až 30 °C a ideální dobou pro výsadbu je třetí dekáda března.

Když se objeví první lístky, je třeba teplotu ve skleníku snížit přes den asi o 5 až 8 stupňů. V noci by pak teplota neměla klesnout pod cca 15 °C. Ve chvíli, kdy se objeví pravé listy (tedy 3. a 4. list v pořadí), je třeba sazenice přesadit a pohnojit. Květináč by měl mít průměr minimálně 6 až 7 cm. Další přesazení přijde ve chvíli, kdy papriky nasadí na první květy. Ve skleníku je dobré papriky obklopit dalšími rostlinami, které jsou méně háklivé na změny teplot. Kromě pravidelné zálivky potřebují hlavně čistou zem bez plevele a také kontrolu, zda listy nenapadly škůdci (nejčastěji svilušky a mšice). A pak už si stačí počkat jen na krásně barevné plody.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.