BLOG skleníky bureš

Hnojení ve skleníku

list
Hnojení ve skleníku

Také půda ve skleníku vyžaduje pravidelnou péči a hnojení. Existují dva základní přístupy: důkladné prohnojení před zahájením pěstební sezóny, nebo průběžné přihnojování.

Příprava půdy do skleníku by měla ideálně probíhat ještě na podzim, ale můžete to zvládnout i na jaře. Do zeminy můžete přidat kompost, nebo rostlinné zbytky ze zahrady, například posečenou trávu, shrabané listí apod. Jejich rozklad během zimních měsíců uvolňuje do půdy sloučeniny dusíku.

Hodně zahrádkářů nedá dopustit na hnůj, ale jeho jednotlivé druhy se od sebe dost liší. Zatímco na podzim můžeme do skleníku použít i proleželý chlévský hnůj, na jaře lze aplikovat už jen hnůj koňský, který se v půdě rozkládá mnohem rychleji. V chladnějších měsících na začátku pěstební sezóny je rovněž výhodná vysoká výhřevnost koňského hnoje. Protože skleník ale je specifickým mikrosvětem, je třeba hlídat množství organického hnojiva. Obecně platí, že ve skleníku je organického hnojiva potřeba méně než na záhonech. Pokud půdu prohnojíte na podzim, obvykle už není třeba dále přihnojovat na jaře před výsadbou.

Množství hnojiva hlídejte hlavně v souvislosti s obsahem dusíku

Některé typy zeleniny jsou totiž na příliš vysoký obsah dusíku velmi citlivé. Pokud je ho v půdě příliš, tak například papriky a rajčata častěji podléhají škůdcům a chorobám. Množství hnojiva by tak mělo odpovídat hlavně tomu, jaké plodiny ve skleníku pěstujete. A pozor, průměrný obsah dusíku v hnoji se liší, v koňském jeho více, než v chlévském. Nejvíce ho obsahuje slepičí trus. Takto připravenou půdu je vhodné ve skleníku ještě dále přihnojovat hnojivy obsahujícími vápník. Ten se ve skleníku z půdy ztrácí nejrychleji.

Druhou variantou je obejít se bez výrazného prohnojení půdy na podzim či jaře, ale naopak rostliny přihnojovat během jejich růstu průběžně. Prodávají se různé typy hnojiv vhodných pro specifické druhy rostlin. Například organická granulovaná hnojiva se mohou postupně uvolňovat do půdy až několik měsíců a dají se používat i na přihnojování. Existují i různé postřiky, které se ale musí aplikovat opatrně. Nejlepší je roztok hnojiva nastříkat večer, nebo když je slunce za mraky. Pokud tekuté hnojivo zůstane na rostlinách v kapkách během slunečního svitu, jeho intenzita ve skleníku v kombinaci s hnojivem listy rostlin popálí.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.