BLOG skleníky bureš

Choroby rajčat ve skleníku

list
Choroby rajčat ve skleníku

Ani při pěstování rajčat ve skleníku se nelze vyhnout některým chorobám, a to i přes výběr kvalitních rostlin a důkladnou péči. Přesto existují jednoduchá pravidla, která by měla problémy s chorobami minimálně zmírnit.

K nejčastějším postižením rajčat ve skleníku patří čerň rajčatová. Jedná se o houbovou chorobu, která se dobře rozvíjí v teplu a vlhku, což je klima pro skleníky typické. Protože toto postižení odolává chemickým přípravkům, nejlepším opatřením proti černi rajčatové je prevence, tedy dostatečné a hlavně pravidelné větrání skleníku.

Rajčata napadají i další plísňové choroby

Na napadení plísní bramborovou fungují preventivní zásahy preparáty s obsahem mědi. Pokud postřik nepomůže a plíseň se přesto objeví, stane se to obvykle na spodních listech rostliny a někdy i na plodech. Listy i plody je třeba ihned odstranit a pak spálit, aby se plíseň dále nešířila. Napadané rostliny pak znova ošetříme postřikem. Pro postřik se hodí jak chemické, tak přírodní přípravky. Další plísňovou chorobou je padlí rajčatové, které se ale vyskytuje v suchém prostředí. Ve skleníku tak je méně časté, ale objevit se může i tam. Aby se vaše rajčata nepokryla typickými bílými skvrnami, musíte rostliny hlídat a včas odstranit jejich napadené části. Jako prevence funguje i speciální fungicidní přípravek.

Ale nejen plísně jsou postrachem krásných červených plodů. Některé problémy si můžeme ale zapříčinit nevhodným způsobem pěstováním, tedy tím, že rostlinám něco chybí. K takovým postižením patří hniloba špiček plodů. Objeví se, když rostliny v době tvorby plodů nemají dostatek vláhy a chybí jim také vápník.

Plody rajčat mohou také praskat, nejčastěji okolo stopky

Na příčině tohoto jevu se pěstitelé neshodnou. Může to být příliš mnoho vláhy, nepravidelnost zálivky, ale také příliš dusíku v hnojivu. Proto by se i ve skleníku měla rajčata zalévat rovnoměrně a skleník by se měl důkladně větrat. Prasklé plody jsou mnohem náchylnější k houbovým onemocněním a tak by kvůli několika prasklinám mohla být znehodnocena celá úroda. Pokud se přes veškerou péči prasklé plody objeví, co nejrychleji je odstraňte.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.