BLOG skleníky bureš

Pěstování bylinek ve skleníku

list
Pěstování bylinek ve skleníku

Bylinky jsou nedílnou součástí zdravého vaření. Díky čerstvým bylinkám je možné omezit nejen množství koření, ale také soli, aniž by uvařené pokrmy přestaly být pro strávníky atraktivní.

Stejně populární jsou také jako základ bylinných čajů. Pokud už si své vaření bez bylinek a večer bez šálku bylinného čaje neumíte představit, spotřebujete jich velké množství a máte k dispozici skleník, zkuste si jich vypěstovat dostatek pro sebe i své kamarády na celý rok.

Není skleník jako skleník

Pro pěstování bylinek máte dvě možnosti. Buď můžete použít velký zahradní skleník, nebo si pořídit malý interiérový, určený speciálně na bylinky. Vždy musíte ale dát pozor na to, kde je skleník umístěný. Pro pěstování bylinek není vhodná severní strana, ale škodí i příliš mnoho slunce. Máte-li skleník umístěný na jižní straně zahrady či bytu, musíte ho vhodně zastínit, například rohoží, žaluzií z bambusu apod., ale nesmíte to přehnat. Příliš temné místo se jim taky nelíbí.

Co se hodí na pěstování ve skleníku

Stejně jako na záhonu a v květináči také ve skleníku lze v podstatě pěstovat jakékoliv bylinky, ale k nejoblíbenějším druhům patří bazalka, heřmánek, kmín, kopr, koriandr, máta, majoránka, meduňka, medvědí česnek, oregano, pažitka, petržel, rozmarýn, saturejka, šalvěj či tymián. Ale zkusit vypěstovat můžete i méně obvyklé druhy.

Co budete potřebovat

Kromě skleníku, potřebujete vhodný substrát. Naprosté většině bylinek vyhovuje substrát, který je dobře propustný substrát s podílem písku. Doporučuje se například smíchat tři díly rašeliny s jedním dílem písku, ale vhodný substrát můžete koupit také hotový v zahrádkářských potřebách. Nezapomeňte na drenážní vrstvu, což může být keramzit, kamínky, střepy z květináčů atd.  Pak budete potřebovat sadbu, což mohou být buď semínka, nebo pokud si nejste jisti, že zvládnete vypěstovat bylinu sami už od semínka, tak lze koupit i sazeničky. Ideálním časem pro zasazení je únor až začátek března, ale zkusit to můžete klidně i o později, něco určitě vyroste.

Péče o bylinky

Nezapomínejte pečovat o to, aby bylinky nedusil plevel. Bez pletí se neobejdete ani ve skleníku. Pro dobrou úrodu je zásadní pravidelná zálivka a zhruba jednou za dva týdny také přihnojení. Nejvhodnější je zalévat bylinky vodou, která je odstátá, a ideálně má stejnou teplotu jako vzduch ve skleníku. Pozor na přelití, aby kořínky i přes drenáž neuhnívaly. Naopak, pokud nebudou mít dost vláhy, začnou žloutnout. Nemají rády ani průvan, takže udržujte ve skleníku příjemné klima a porostou bez problémů. Na jejich střihání si pořiďte speciální nůžky na bylinky. Je ale třeba pečovat i o skleník. Špinavé sklo brání průniku slunečních paprsků. Pro bylinky se výborně hodí místo na poličkách kolem stěn, nebo závěsné květináče. Zbyde vám tak místo i na jiné rostliny.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.