BLOG skleníky bureš

Rostliny ve skleníku pěstované přes zimu

list
Semínka ve skleníku

Rostliny, které jsou zde uvedené, se mohou pěstovat v zimě v nevytápěném skleníku za předpokladu, že budete dodržovat pokyny uvedené na sáčcích jednotlivých semen.

Pěstování

Práci si správně načasujte a zasaďte semínka dříve, než se dny stanou příliš krátkými, a než se rapidně ochladí.  

Podzimní výsadba, na jaře o krok napřed

Mějte na paměti, že pokud ve skleníku nemáte žádnou formu osvětlení, v zimních měsících (prosinec, leden a únor) vám toho poroste jen velmi málo.

Rostlinky sice zastaví svůj růst úbytkem světla, ale následně, když se dny začnou prodlužovat, začnou zase růst jako šílené, takže nepropadejte panice a s klidem sejte.

Informace a odrůdy rostlin pro zimování

Zimní salát – pokud máte rádi saláty, existuje hned několik zimních mrazuvzdorných salátů, které vám v zimě vyrostou i ve studeném skleníku. Arctic Král je jednou z vhodných variant.

Kwiek a Little Gem jsou další odrůdy salátu, jenž můžete zasít do skleníku už v říjnu a poté, když jsou dostatečně velké, v prosinci, je přemístit do květináčů. 

Není třeba čekat, až rostliny salátu vytvoří srdce, začněte sklízet hned, jak se vám zdají listy salátu dostatečně velké.

Brambory – vyzkoušejte pěstování raných brambor ve starých plastových kbelících nebo jakýchkoli velkých nádobách či květináčích. Například odrůdu Maris lze pěstovat tímto způsobem.  

Kontejnery sice zaberou docela dost skleníkového prostoru, ale chuť raných domácích ekologických brambor se vyplatí. Pokud počasí není mrazivé a potřebujete prostor pro práci ve skleníku, můžete dát brambory přes den ze skleníku do zahrady a v noci zpět do skleníku. První brambory by měly být připraveny ke sklizni v květnu.

Špenát – kapusta, zelí, čínské zelí a většina kořenových plodin, jako pór, řepa, mrkev, tuřín, pastinák a ředkvičky si s klidem můžete na zimu do skleníku vysadit, výsledkem bude dřívější a chutná sklizeň. 

Cibule – existuje poměrně málo druhů sadbové cibule, které by rostly v zimě v nevyhřívaném skleníku. Tak tady jsou alespoň tři tipy: Electric je dobrá červená sadba, Radar dobrá žlutá a Shakespeare je vysoce spolehlivá bílá sadba.

Jarní cibulka – odrůda Hardy je velmi chutná a dobře roste napříč zimou.

Šalotka – Jermor a další odrůdy jsou k dispozici ve většině zahradních center, určené pro výsadbu až do začátku prosince.

Hrách – výsev hrachových kuliček na podzim, je ideální. Plné lusky budou přichystané ke sklizni začátkem jara. Meteor je první ranou odrůdou a dobře přezimuje.

Fazole – dobré podzimní odrůdy jsou Aquadulce Claudia (AGM) a Super Aquadulce.

Česnek – česnek se pěstuje snadno. Stroužky sázejte jednotlivě do hloubky 2,5 cm na lehkých půdách a asi 1 cm na těžkých půdách, vždy od sebe asi na délku jedné nohy. Solent Wight je dobře skladná odrůda s velkými stroužky.

Špenát – odrůdy, které mohou být zasety v nevyhřívaném skleníku do konce října, jsou Riccio d’Asti a Merlo Nero.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.